Wat is het verschil tussen onze haarzepen en veel andere shampoobars?

Gepubliceerd op 14 september 2022 om 14:56

Deze zomer hebben we veel op markten gestaan. Wat was het gezellig en wat is het leuk om te doen! Al die verschillende mensen met al hun verschillende vragen. Op deze manier leren we wat onze klanten beweegt om onze biologische zepen te kopen. De één wil bijvoorbeeld minder plastic in de badkamer, de ander wil geld besparen, nog weer een ander vindt het gewoon een leuk product om als cadeautje weg te geven.

Wat me opviel was dat de meeste klanten last hebben van een gevoelige geïrriteerde huid. Dit lijken er steeds meer te worden. Ik ben al lang niet meer de enige die reageert op synthetische toevoegingen in verzorgingsproducten.

 

Mijn verhaal

Bij mij begon het met een allergische reactie op een dagcréme. Daarna volgden de gezichtsmaskertjes en na nog weer een tijdje kon ik de reguliere shampoo’s ook niet meer gebruiken zonder dat ik er dikke ogen van kreeg. Van de één op andere dag bleek ik allergisch te zijn. Ik heb stad en land afgezocht naar goede producten die wel zouden werken voor mij. 

Dagcrémes, douchegels en shampoo’s van merken die claimen heel natuurlijk te zijn, bleken toch iets minder natuurlijk. Uiteindelijk kwam ik uit bij de shampoobar. Ik had er nog nooit van gehoord en werd er zooooo blij van. Een tijdje ging het heel goed. In deze shampoobars zat geen SLS (Sodium Lauret Sulfate) en mijn huid deed het er goed op. Een fijne bijkomstigheid was dat ik het milieu ook een beetje hielp. Een plasticvrije badkamer was mooi meegenomen.

 

Tot de dag aanbrak dat ik toch weer hele rode opgezette wangen kreeg. Dit kon niet waar zijn! Ik had al zo veel verzorgingsproducten vervangen voor alleen maar natuurlijke producten. In plaats van dagcréme gebruikte ik nu squalaneolie op mijn gezicht. Voor de rest van mijn lichaam gebruikte ik andere pure oliën en boters, zoals sheaboter en arganolie. Deze producten konden in mijn beleving niet de allergische reactie veroorzaken. Uiteindelijk bleef de shampoobar over. Maar dit was toch een 100% natuurlijk en parfumvrij product?? 

 

Wat zijn sulfaten eigenlijk?

Uiteindelijk ben ik gaan uitzoeken welke ingrediënten er precies in de shampoobar zaten. In plaats van Sodium Lauryl Sulfate (SLS) hadden ze in deze shampoobar gebruik gemaakt van Sodium Coco Sulfate (SCS) Ik had begrepen dat dit gewonnen werd uit kokosolie, dus 100% natuurlijk. Niets blijkt minder waar. Sodium Lauryl Sulfate (SCS) blijkt nauw verwant aan het beruchte Sodium Lauret Sulfate (SLS), dat ook in afwasmiddel en allesreiniger zit. Dit middel schijnt iets milder te zijn dan SLS maar droogt ook de hoofdhuid uit en kan makkelijk irritatie veroorzaken. SCS is net zo goed een sulfaat als SLS. 

 

SCS is een verbinding dat bestaat uit zuurresten van zwavelzuur en de zouten daarvan. Ze isoleren een reeks verzadigde vetzuren uit kokosolie (Dit bedoelen ze met 100% natuurlijk) en deze worden omgezet in sulfaten. (Op dit punt wordt het omgezet naar een synthetische stof). Het bestaat uit een water oplosbaar deel en een olie oplosbaar deel. Het olie oplosbaar deel hecht zich aan vuil en vervolgens zorgt het water oplosbaar deel dat het vuil oplost in water.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van SCS en SLS? 

De voordelen van de sulfaten zijn dat het zorgt voor fijn schuim, het ontvet goed en het is hartstikke goedkoop.

 

De nadelen hiervan zijn dat het je huid uitdroogt, meer kans geeft op irritatie en het vooral heel slecht is voor het milieu.

 

Een geluk bij een ongeluk

Je begrijpt natuurlijk dat ik me na bovenstaand verhaal een beetje teleurgesteld voelde. De zoektocht was nog niet afgelopen en uiteindelijk kwam ik op het geweldige idee om zelf zepen te gaan maken. Deze zijn biologisch en zitten boordevol natuurlijke, verzorgende en plantaardige olien en boters. Deze haarzepen werken voor mij heel goed, maar ik moest wel even geduld hebben. Mijn hoofdhuid en haar hadden een aantal weken de tijd nodig om te wennen. Heb je nog nooit een haarzeep gebruikt en wil je graag wat uitleg? Lees dan verder via onderstaande knop.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Broaveaf
6 maanden geleden

Hey, adventure seekers! Join our Telegram channel for an exclusive look into intense combat. Witness uncensored footage that reshapes your understanding of war!
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky

Broaveaf
6 maanden geleden

Ready for an eye-opening adventure? Our Telegram channel delivers unfiltered, exclusive footage – tanks roaring, helicopters dancing, infantry strategizing, and kamikaze drones changing the game. Join us for an uncensored journey that will leave you craving more.
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky